Ön itt jár: > >

ECOEGG teszt

Little Fox
ECOEGG teszt

Ecoegg teszt, avagy mosás bőrbarát módon

 
Nem meglepő, ha manapság egyre több kisgyerekes anyuka próbálja háztartásában mérsékelni a vegyszerek és egyéb kevésbé bőrbarát szerek használatát. A picik bőre rendkívül érzékeny tud lenni és ha szeretnénk elkerülni az ekcémát és társait, igyekszünk új alternatívák után nézni.


Régóta szemeztem az Ecoegg mosótojással, de több forrásból származó megerősítés kellet, hogy én is beszerezzek egyet. Nem apróztam el, a 720 mosásra elegendő gyöngyöket tartalmazó verziót választottam.
 


Mi a csuda az az Ecoegg?

Pár éve láttam egy brit közösségi oldalon, hogy az ottani anyukák ajánlgatják egymásnak, mint bőrbarát "mosószert". Az egész tojás az alábbi összetevőkből áll:
- színes, műanyag héj (sárga, rózsaszín vagy kék)
- fehér színű - használat hatására kopó- gyöngyök
- sötét színű turmalin gyöngyök, amiket nem kell cserélni.

Bevallom, ez az egész kicsit alkimistának tűnt nekem. Kezdetben nehéz volt elhinnem, hogy mindenféle kimondhatatlan nevű kémia anyagok nélkül is tisztára lehet mosni a ruhákat. Persze, ha jobban belegondolunk, régebben sem voltak mosószerek, de nem is mosótojással mostak... Akkor is volt szappan, amit erre a célra használtak a nők. Egy szó, mint száz, nem tudtam elképzelni, hogy "kaviccsal" lehet mosni. Aki kíváncsi a mosás kémia/fizikai hogyanjára, az látogasson el ide!

Egyik legjobb barátnőmet hamarabb meggyőzték, mint engem és vett egy sárga színű, illatmentes tojást. Áradozott róla, hogy milyen szuper. Ő a pelenkák mosására is ezt használja. Igazából ez volt a legmeggyőzőbb érv: ha a kakit kimossa a pelusból, akkor az egyszerűbb foltok sem jelenthetnek neki akadályt!

A rózsaszín (elvileg tavasz illatú) tojás pár hete érkezett Angliából. Az Amazonon vadásztam le viszonylag baráti áron. A csomagolása tetszetős, de nem tudok elmenni szó nélkül a dobozra rápakolt alapító vigyorgó képe mellett, amit több, mint gagyinak tartok... Itthon is árulja pár bolt (bambio.hu vagy az okolurko.hu ) mindhárom kivitelben. Kapható 54, 210 és 720 mosásra elegendő golyócskákkal. A héj mérete nem változik, csak legfeljebb kevesebb gyöngyöt kapsz hozzá. Ha nem vagy biztos a dolgodban és szeretnéd előbb kipróbálni, akkor válaszd a legkisebb kiszerelésűt, ami 3500 forintos ártól kapható. Hacsak nem gépolajban áztatott munkásruhákat kell otthon tisztára mosnod, nem fogsz csalódni.

Tapasztalat? 

A tojással szemben csak egy elvárásom volt: legalább annyira mosson jól, mint a "hagyományos" folyékony vagy por állagú mosószerek. Nem vártam csodákat, így egyáltalán nem csalódtam.
Ugyanolyan tiszták a ruhák, mintha folyékony mosószert használtam volna, ellenben semmilyen vegyszerrel nem érintkeztek mosás közben. Jó pont. Nekem azonban hiányzik a ruhák "frissen mosott" illata. Sajnos hiába árulják tavasz illatúként a rózsaszín tojást, mosás után a ruhák bizony nem illatosak. Maga a tojás igen, illetve a gyöngyök, de ebből pechemre semmi sem marad a mosás utánra. Rossz pont. Így kénytelen leszek beszerezni az öblítőjüket is. Mert ez is van, számtalan egyéb öko tisztítószerrel egyetemben (folttisztító, mosógép tisztító, szárítógépbe való labdák, gőztisztítóba való illatosító folyadék stb.) Brutálisan foltos ruhánk még nem volt ez alatt a pár hét alatt, de azt a sima mosószer sem viszi ki, tehát folttisztítót tartsatok otthon. Hogy ez Vanish ,marhaepe szappan (ennek a neve engem annyira elborzaszt, hogy nálunk ilyen tuti nem lesz) vagy Ecoegg termék, azt rátok bízom.
 


A tojás mellé csomagolt útmutató szerint maximum 60 fokon használható. Persze ez engem egyáltalán nem zavar, mert 40 foknál nem mosok melegebb vízzel.

Ha a pelenkák mosására (is) szeretnéd használni, akkor a sárga színű, illatanyag mentes tojást válaszd. Igazából gőzöm sincs miért, mert a rózsaszín tojás is abszolút illatmentesen mos....sajnos.

Na és az ára?

Elsőre nagyon nem tűnik olcsónak. A 720-as kiszerelés 8500 forint körül van. Ellenben ha 720 mosást kibír, akkor kb. 12 forintra jön ki egy mosás, ami igazán nem sok. Mivel mi három gyereket nevelünk itthon és a mosógép majdnem minden nap megy, a fenti ár gazdaságosnak tűnik.
Ha elmostuk az összes gyöngyünket úgy 3 év után, a héjat nem kell kidobni, csak utántöltőt kell venni. Ezeknek az ára azonban alig olcsóbb, mintha a tojást is megvennénk hozzá.

Nem biztos, hogy a gyerkőcök ekcémás bőrén javítani fog, de legalább nem rontja tovább, ami már megnyugtató!

Hezitáló anyukák, ne várjatok tovább! Nekem is kár volt eddig agyalnom. Nagyon elégedett vagyok a termékkel és mivel ajándéknak sem utolsó, biztosan többek kapnak tőlem ilyet karácsonyra, szülinapra vagy csak úgy, mert szeretem őket. :)
Tartalomhoz tartozó címkék: hír Ecoegg organic